Pages

Friday, 7 September 2012

Adenorvirus

Korang tau x ape bnd ni? Ni la yg anak aku kene. Almost 2weeks baru elok. Bayangkan la budak 7bulan kene domam ni. Susah ati jgn ckp la. Mcm nak gile aku tgk die sakit.

Aku bgtau ckit pasal Adenorvirus ni..

1) Infection dia menyebabkan masalah pernafasan, conjunctivitis (pink eye) - sakit mata di kelopak atas/bawah mata, pharyngoconjunctival fever - demam & sakit tekak & berhingus dan cirit birit.

2)Bila kena virus tu symtom akan develop selepas 2 hari ke 2 minggu

3)Treatment dia through antibiotics so doktor akan prescribe.

4)Antibody budak yg akan lawan / bunuh virus tu so antibiotik utk meredakan saje or bagi keselesaan.

5)Langkah berjaga2 / prevention..kerap cuci tangan..kerap bersihkan mainan & keluarkan dari pusat penjagaan buat sementara waktu.

So,sape2 yg anak die ade bnd2 ni,cpt2 bwk gi klinik. Takut makin melarat. Memang demam ni payah nak baik. Sabar, tawakal, berdoa la yg tbaik untuk anak. Insyaallah.

Lagi satu, slalunye budak2 yg dok taska yg slalu dpt demam ni... Skang ni pun aku dah xantar taska. Antar kat umah org je. X larat dah tgk die asik demam je.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

No comments:

Post a Comment